Środkowa część budynku jest nadwieszona nad parterem przez co udało uzyskać się otwartą przestrzeń łączącą place na obu końcach działki. Otwarcie parteru daje dużą elastyczność aranżacji wystaw i imprez plenerowych stanowiąc przedłużenie placu przed budynkiem. W bryle schodzącej stopniowo do poziomu zero znajduje się wejście stanowiące początek trasy zwiedzania pawilonu.
Ścieżka prowadzi przez kolejne poziomy pól pokazując różnorodność upraw sezonowych aby na koniec dotrzeć na dach gdzie zwiedzający będzie mógł zobaczyć rosnące zboża, zakopać się w stóg siana lub wędrować po kwiecistej łące. Z dachu ścieżka prowadzi dalej schodami do przestrzeni wewnątrz budynku będącej elastyczną halą ekspozycji gdzie za pomocą różnych technik wizualnych pokazywany będzie proces przetwarzania produktów rolnych. Będzie to miejsce gdzie można zobaczyć i doświadczyć w jaki sposób zmienił się i do czego obecnie dąży nowoczesny i ekologiczny przemysł żywieniowy naszego kraju.
Na poziomie sali ekspozycyjnej znajduje się także sala multimedialna / konferencyjna mogąca służyć jako miejsce wykładów pokazów filmowych lub warsztatów. Ścieżka zwiedzania z powrotem prowadzi nas na parter gdzie możemy doświadczyć wrażeń związanych z konsumpcją.
Zwieńczeniem ekspozycji jest restauracja z długim stołem biesiadnym zastawionym potrawami i barem stanowiąca widoczny od wejścia, charakterystyczny element mający zachęcić zwiedzających do uczestnictwa w wystawie i towarzyszących jej wydarzeniach. Restauracja kreuje wizerunek Polski jako kraju mogącego poszczycić się różnorodnością naturalnych produktów, przetworów i potraw, których efektem są radosne biesiady.
Konstrukcja będzie poruszać się na szynach wzdłuż działki na całej długości budynku. Stodoła porusza się co 30 min w rytmie zmieniających się pór dnia oraz posiłków które serwowane są w restauracji. Pomiędzy 9:00 a 11:00 restauracja serwuje śniadania, pomiędzy 11:00 a 16:00 serwuje lunch, od 16:00 do 19:00 lekkie przekąski – aperitivo, a pomiędzy 19:00 a 21:00 kolację. Po 21:00 stodoła osiąga swoją docelową pozycję definiując przestrzeń wydarzeń artystycznych. Restauracja stanowi ogólnodostępny rozrywkowo – konsumpcyjny kręgosłup pawilonu, będąc ostatnim etapem ekspozycji jak również atrakcją dla gości expo nie zwiedzających pawilonu, a jedynie poszukujących chwili odpoczynku.